Programok


Erdészeti-, erdőgazdálkodási tanösvény

magyarkut erdeszet program

A gyerekek megismerkedhetnek a magyarországi erdőket alkotó fafajokkal, illetve a különböző erdőtípusokra jellemző cserjékkel, lágyszárúakkal és az erdő életét jellemző szabályszerűségekkel. Bepillantást nyernek az erdészek munkájába, megismerkedhetnek az erdőgazdálkodás módszereivel, eszközeivel. A program során lehetőség nyílik termés-, kéreg- és levélgyűjtemények összeállítására is.

 

 

 

 

Vadászati-, vadgazdálkodási tanösvény

magyarkut vadaszat program

Erdei séta során megismertetjük a gyerekeket a vadászat, vadgazdálkodás jelentőségével, szükségszerűségével. Bemutatjuk a legjellemzőbb vadgazdálkodási berendezéseket, eszközöket, fegyvereket, lőszereket. Szemléltető eszközök (trófeák, bőrök, preparátumok) segítségével megismerhetik a vadászható vadfajokat. Megismertetjük a természetvédelem és a vadgazdálkodás kapcsolatát.

 

 

 

Madarászat, madármegfigyelés

magyarkut madaraszat program

A madarak testfelépítésének, életmódjának, viselkedésének bemutatása szemléltető eszközök, preparátumok segítségével. Különböző élőhelyeken (erdő, vízpart, mező) élő madárfajok megfigyelése, meghatározása. A madárles ideális megvalósítása érdekében a gyerekeknek rendelkeznie kell saját távcsővel.

 

 

 

 

Vizek-, vízpartok élővilága - vízvizsgálat

magyarkut viz programA közvetlen közelünkben kanyargó Keskenybükki-patak különböző szakaszain végeznek mintavételt a gyerekek a rendelkezésükre bocsájtott eszközök segítségével. Határozókulcsok használatával kielemzik a mintákat, így megkapják a patak biotikus vízminősítését. A program során megismerkednek a víz jelentőségével, a vizek és a vízpartok élővilágának szabályszerűségeivel.

 

 

 

Ragadozó madarak bemutatása

magyarkut ragadozomadar programA hazánkban előforduló legjellemzőbb fajok bemutatása, külön kitérve a különböző élőhelyekhez, fényviszonyokhoz és zsákmányállatokhoz való alkalmazkodás sajátosságaira, jól látható külső jegyeire. „Testközeli" találkozás egy vadászhéjával.

 

 

 

 

 

Íjászat

magyarkut ijaszat programAz érdeklődők bepillantást nyerhetnek az íjászat történetének fejlődésébe, megismerkedhetnek a különböző íjtípusokkal, használatukkal. A program során lehetőség nyílik a gyerekek számára kipróbálni egyes íjakat egy házi verseny keretein belül.

 

 

 

 

 

Kisragadozók és az alkalmazkodás mesterei

magyarkut kisragadozo programA gyerekek „testközelből" találkozhatnak kisragadozókkal (borz, nyest), illetve a környezetünkben élő "túlélőművészekkel", mint a házi egér és a patkány. Megismerkedhetnek életmódjukkal, szokásaikkal, a táplálékláncban betöltött szerepükkel, vadászati technikáikkal.

 

 

 

 

 

Tereptan, tájékozódási ismeretek

magyarkut tereptan programA program segítséget nyújt a természetjárásban használatos eszközök (térképek, iránytű, tájoló) helyes használatában, illetve praktikus, túrázásban elengedhetetlen ismeretekkel látja el az érdeklődőket. A résztvevők az elsajátított ismeretek alkalmazását egy mini tájékozódási versenyen próbálhatják ki.

 

 

 

 

Az éjszakai erdő életének bemutatása

magyarkut ejszakai programEgy séta során megtapasztalhatják a gyerekek az éjszakai erdő hangulatát, miközben rengeteg információt kapnak az ezen a napszakra jellemző állatokról (nagyvadak, denevérek, baglyok, stb.). A sötétségtől való félelmüket egy bátorságpróba keretein belül küzdhetik le a résztvevők.

 

 

 

 

 

Patkókészítés

magyarkut patkokeszites programPatkó készítése...

 

 

 

 

 

 

 

 

Kézműves foglalkozások

magyarkut kezmuves programEgy erdei iskolai program nem lehet teljes anélkül, hogy a környezetünkben fellelhető anyagokból és egy nagy adag kreativitásból ne szülessenek remekművek. Kínálatunkban szerepel korongozás/agyagozás, batikolás, papírmerítés, gyertyaöntés, kavicsfestés, nemezelés, terméskép készítése, dekopázsolás és más, kézügyességet és fantáziát igénylő tevékenység.

 

 

 

 

Gólyatáborok/tematikus táborok

magyarkut tabor programAmennyiben osztályával/gyerekcsoportjával egy bizonyos téma köré szervezné táborát, úgy segítséget tudunk nyújtani a tábori program összeállításában.
Néhány téma a közelmúltból: lovagi tábor, betyártábor, katonai tábor, görög tábor, római tábor, stb.

 

 

 

 

 

Iskolai rendezvények, bemutatók, előadások

magyarkut bemutatok programSzinte bármelyik programunkat meg tudjuk tartani Magyarkúton kívül is, mivel megfelelő mennyiségű és minőségű szemléltető eszközzel rendelkezünk. Tantermi foglalkozások esetében számítógépes prezentációt is be tudunk mutatni az általunk használt szemléltető eszközök mellett.

 

 

 

 

 

A programok ideális csoportlétszáma maximum 20 fő.
Kivétel: kutyabemutató, alkalmazkodás mesterei, ragadozó madarak bemutatása (40), kézműves foglalkozások (15)


Amennyiben kínálatunkban nem szereplő programot igényelne, úgy jelezze felénk és mi mindent megteszünk, hogy elképzelése megvalósuljon!

Copyright © 2015 Magyarkúti Fogadó és Erdei Iskola